Kako zamenjati stanovanjskega upravitelja

Tanja Srnovršnik

Članki 28 min. branje

Clanki/pravna_varnost_logo_4_2

- Postopek je precej preprost
- Tudi nova pogodba se sklene z večinskim glasovanjem stanovalcev
- Pri neresnih stanovalcih lahko podjetje zavrne pogodbo

Postopek je precej preprost

Stanovalci oziroma lastniki včasih ugotovijo, da dosedanji upravnik njihove zgradbe iz določenega razloga ni več primeren. Lahko je razlog previsoka cena, včasih upravitelj ne opravlja svojih zadolžitev po pogodbi, ali pa so ti morda našli boljšega ponudnika storitev. V katerem koli od teh primerov se morajo etažni lastniki sestati, razrešiti prejšnjega upravnika in nato med možnimi ponudniki izbrati novega.
Postopek za razrešitev upravitelja je precej preprost. Za odpoved morajo imeti etažni lastniki soglasje za zamenjavo upravitelja z 51-odstotno večino. Ko takšno soglasje dosežejo, ga morajo po pogodbi pisno podati dotedanjemu upravitelju. Tedaj zanj začne teči tudi odpovedni rok, ki je navadno trimesečen, odvisno od ponudnika, natančno pa je skupaj s preostalimi pogoji opredeljen v pogodbi. Pri procesu zamenjave upravnika ponavadi ne nastanejo nikakršni stroški, če je vse narejeno po pogodbi.


Tudi nova pogodba se sklene z večinskim glasovanjem stanovalcev
Stranke morajo nato izmed različnih ponudnikov poiskati novega, ki jim bo bolj ustrezal. Izbira novega upravitelja objekta je pomembno in tehtno opravilo. Stanovalci morajo pri iskanju upoštevati več možnosti. Ponavadi različni upravitelji posredujejo svoje ponudbe, nato pa jih stanovalci oziroma nadzorni odbor prouči in preostalim stanovalcem priporoči različne možnosti. Nova pogodba se sklene enako kot odpoved, torej z večinskim glasovanjem stanovalcev. Po tem glasovanju ostane le še priprava in podpis pogodbe z novim upraviteljem.


Pri neresnih stanovalcih lahko podjetje zavrne pogodbo


Včasih se zgodi, da stanovalci menjavajo upravitelja zelo pogosto, ali zato ker jim je vseeno za nepremičnino, ali ker ne želijo plačevati stroškov upravljanja in tako naprej. V takšnih primerih podjetju, ki se ukvarja z upravljanjem nepremičnin, ne preostane drugega, kot da zavrne pogodbo. Če bi takšen posel sprejeli, bi si nameč dolgoročno naredili le škodo, saj slaba poslovna praksa škoduje dobičku in ugledu podjetja.


PRAVNA VARNOST – PV d.o.o.
 

www.pravna-varnost.si
 

Tanja Srnovršnik

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti