Še preden pride obrtnik se lahko zavarujete pred morebitno škodo

Tanja Srnovršnik

Članki

Clanki/pravna_varnost_logo_7

- Preverite, ali ima obrtnik obrtno dovoljenje
- Preverite zavarovanje in pridobite pisno ponudbo z vsemi glavnimi elementi dogovora
- Zahtevajte predračun in sklenite pogodbo o dogovorjenem
- Naredite fotografije stanja pred začetkom dela
- Kaj storiti v primeru, da storitev ni opravljena pravilno

Preverite, ali ima obrtnik obrtno dovoljenje
Včasih se zgodi, da obrtniki pri svojem delu v stanovanju nehote poškodujejo del opreme ali pa svoje delo opravijo malomarno. Zato se lahko že sami pred obnovo vsaj malo zavarujemo pred posledicami obrtniških napak. Pred začetkom dogovora mora naročnik obvezno preveriti, ali ima obrtnik sploh obrtno dovoljenje, še bolje pa je, da ima na svojem področju tudi mojstrski naziv. Dobro se je pozanimati tudi o njegovih referencah, saj se velikokrat izkaže, da slabo izvedena dela opravi nekdo, ki dela na črno.


Preverite zavarovanje in pridobite pisno ponudbo z vsemi glavnimi elementi dogovora

Naročnik mora preveriti, ali ima obrtnik zavarovano svojo odgovornost za škodo, ki bi lahko nastala investitorjem in tretjim osebam v zvezi z opravljanjem obrtniške dejavnosti. Če namreč obrtnik v stanovanju naredi škodo, zavarovalnica tega naročniku morda ne bo povrnila, če obrtnik nima sklenjenega zavarovanja odgovornosti. Naročnik mora preveriti tudi, kaj mu ponuja lastno zavarovanje. Poleg tega mora pridobiti pisno ponudbo z vsemi glavnimi elementi dogovora, kot so cena, specifikacija storitev, uporabljeni materiali, izvedbeni roki.


Zahtevajte predračun in sklenite pogodbo o dogovorjenem

Obrtnik mora za svoje storitve dati garancijo, z naročnikom mora biti sklenjena pogodba o dogovorjenem, obvezen je predračun, še posebej če obrtnik želi del denarja vnaprej. Na koncu mora naročnik od obrtnika zahtevati tudi potrdilo o plačilu storitev. Največ kršitev se namreč zgodi takrat, ko ni sklenjene nobene pogodbe, nobenega predračuna, brez pisnih dokazil pa se zaplet zelo težko reši.


Naredite fotografije stanja pred začetkom dela

Pred začetkom del je dobro narediti nekaj fotografij stanja oziroma objekta, saj morajo biti poškodbe dokazljive. Le tako se namreč lahko naročnik z obrtnikom dogovori za ustrezno nadomestilo. Če se sama ne moreta dogovoriti, lahko naročnik obrtnika prijavi tržnemu inšpektoratu oziroma Zvezi potrošnikov Slovenije. Slabo delo lahko prijavi tudi častnemu razsodišču Obrtnopodjetniške zbornice Slovenije.


Kaj storiti v primeru, da storitev ni opravljena pravilno

Če storitev ni opravljena pravilno, lahko stranka od izvajalca zahteva, da ali odpravi pomanjkljivosti, vrne del kupnine v sorazmerju s pomanjkljivostjo, znova opravi storitev ali pa vrne celotno kupnino. Obstoj napake ugotavlja sodni izvedenec za področje obrti, ki v sporih med obrtniki in naročniki velikokrat tudi posreduje. V skrajnem primeru se lahko stranka obrne na sodišče in tam uveljavlja odškodnino.

 
PRAVNA VARNOST – Pv d.o.o.

www.pravna-varnost.si

Tanja Srnovršnik

Deli na Facebook
Deli na Twitter
CTA

Želite prejemati obvestila o novogradnjah?
Prijavite se na naše e-novice:

Želim se prijaviti